Dziękujemy Urzędowi Miasta Inowrocław

Fundacja Piotra Reissa swoją działalność rozpoczęła 28 grudnia 2010 roku i od ponad 7 lat dofinansowuje wszelkie działania, które mają na celu promowanie aktywności fizycznej w Polsce.Jednym ze sztandarowych projektów realizowanych przez Fundację jest projekt „Każdy może trenować w Akademii”, w ramach którego dzieci z biedniejszych rodzin mogą bezpłatnie trenować w Akademii Piłkarskiej Reissa pod okiem profesjonalnej i wykwalifikowanej kadry trenerskiej.

Fundacja Piotra Reissa wraz ze swoimi partnerami angażuje się w liczne projekty zmierzające do rozwoju piłki nożnej w Polsce. Dążąc do profesjonalizacji futbolu Fundacja współtworzy projekty, w których skład wchodzą:

• Wielkopolska Akademia Bramkarska, która zajmuje się szkoleniem bramkarzy w wieku 7-13 lat,
  • Akademia Piłkarska Reissa – sieć szkółek piłkarskich na terenie województwa Wielkopolskiego
  • Akademia Reksia – w ramach której w przedszkolach partnerskich organizowane są zajęcia zabawowo-sprawnościowe dla dziewczynek i chłopców w wieku 3-6 lat.

Przy współpracy z jednostkami samorządów terytorialnych, Fundacja organizuje na terenie województw Wielkopolskiego i Lubuskiego treningi piłkarskie oraz rozgrywki sportowe.

Do szerzenia aktywności fizycznej wśród najmłodszych mieszkańców miasta Inowrocław, w sposób szczególny przyczynił się Urząd Miasta Inowrocław. Dzięki wsparciu, Fundacja Piotra Reissa ma możliwość organizacji treningów zawodników Akademii Piłkarskiej Reissa, w którym uczestniczą dzieci i młodzież mieszkające w Inowrocławiu.