Jak przekazać 1% w 2019 roku?

Chcesz przekazać 1% swojego podatku na Organizację Pożytku Publicznego? Przeczytaj, jak będzie to wyglądać w 2019 roku.
W bieżącym roku Ministerstwo Finansów informuje o nowej usłudze jaką jest e-PIT. To nowa metoda rozliczania podatków. E-PIT odnosi się do deklaracji PIT-37 i PIT-38.

Przekazywanie 1% w e-PIT
Cała procedura zaczyna się od tego, czy w zeznaniu podatkowym za 2017 rok, wskazaliśmy OPP, której chcemy przekazać swój 1% podatku.
Podatnicy podzieleni są zatem na tych, którzy to uczynili, a którzy nie wskazali Organizacji Pożytku Publicznego.

Jeśli jesteś w gronie osób, które przekazały 1% swojego podatku w zeszłorocznym rozliczeniu…
… po wejściu do swojego PIT-a w nowej usłudze e-PIT zobaczysz dane organizacji wspartej przez ciebie w poprzednim rozliczeniu. Oczywiście wybrana wcześniej organizację można zostawić, bądź zmienić ją na inną. Tak samo może postąpić z celem szczegółowym – pozostawić taki sam lub go zmienić.
Jeśli nie zajrzysz do swojego e-PITa i nie dokonasz żadnych zmian i tak przekażesz swój 1%. Zostanie od przekazany organizacji, którą wskazałeś w poprzednim rozliczeniu. Istnieje jednak jeden wyjątek – 1% nie zostanie przekazany wówczas, gdy organizacja wskazana wcześniej nie ma już w wykazie publikowanym przez Dyrektora narodowego Instytutu Wolności (wykaz zawiera organizację uprawnione do zbierania 1% podatku).

Jeśli w zeszłym roku nie przekazywałeś 1%…
… to miejsce, które dotyczą 1% będą oczywiście puste. System e-PIT nie wybierze za Ciebie OPP. Jeśli chcesz przekazać 1%, musisz to zrobić sam. W usłudze e-PIT masz pełną dowolność w wyborze zarówno Organizacji Pożytku Publicznego, jak i we wskazaniu celu szczegółowego.
Zatem jeśli w tym roku chcesz przekazać swój 1% podatku, konieczne zajrzyj do swojego PIT-a i dopilnuj rozliczenia!

To może Ci się przydać
Bardzo czytelną infografikę o przekazywaniu 1% poprzez e-PIT znajdziesz na stronie Ministerstwa Finansów – kliknij tutaj »

Papier nadal aktualny
Nie każdy jest jednak amatorem rozliczeń elektronicznych. Urząd skarbowy będzie przyjmował rozliczenie w formie papierowej bez zmian, tak jak w latach poprzednich. Oczywiście i w tej formie istnieje możliwość wyboru i przekazania 1% podatku dla wybranej OPP.

Zobacz, jak przekazać 1% swojego podatku Fundacji Piotra Reissa – tutaj »
Przeczytaj też więcej o naszej działalności – o nas »