Przekaż swój 1% Marcelowi

Marcel to kolejny podopieczny naszej Fundacji. To chłopiec, o którego życie walka trwa od 15 lat, czyli od dnia jego urodzin.

Marcel urodził się z obrzękiem i zasinieniem w okolicach potylicy. Dodatkowo pępowina była ciasno owinięta wokół jego szyi. Ponadto chłopiec urodził się z obniżonym napięciem mięśniowym, anemią i hipotensją, czyli niedociśnieniem. Marcel w dniu narodzin musiał być reanimowany.

Po wykonaniu badania tomografem komputerowym stwierdzono krwawienie śródmózgowe w tylnym dole czaszki, krwawienie podtwardówkowe oraz zmiany niedotlenieniowe okresu okołopłodowego.

Efektem tych wszystkich zmian jest głębokie upośledzenie umysłowe. Marcel nie mówi, musi być pieluchowany. Stwierdzono u niego także cechy autyzmu oraz padaczkę. U Marcela często pojawiają się zachowania autoagresywne oraz agresja.

– Nasz syn potrzebuje pomocy przy każdej czynności dnia codziennego – podczas ubierania, toalety, jedzenia – mówi mama chłopca, Magdalena Sokołowska.

W zeszłym roku w lipcu, dla całej rodziny, a szczególnie dla Marcela, pojawiła się nadzieja – chłopiec pozytywnie przeszedł kwalifikację do przeszczepu komórek macierzystych w klinice w Lublinie. Zabieg ten nie jest jednak refundowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Koszt takiego zabiegu to 80 tysięcy złotych!

Przeszczepione komórki macierzyste mają pełnić funkcję naprawczą dla błędnie funkcjonujących komórek i tkanek. Mają tez odbudować połączenia mózgowe.

Dzięki temu Marcel ma stać się spokojniejszy. Agresja i zachowania autoagresywne powinny zostać zniwelowane, co z kolei ułatwi kontakt z chłopcem i skuteczniejsza rehabilitację. Będzie mógł być bardziej świadomy w tym, co dzieje się wokół niego, wzmocni się społecznie, zwłaszcza jeżeli chodzi o rozwój mowy.

Marcela możesz wesprzeć, przekazując 1% swojego podatku naszej Fundacji. Zobacz, jak to zrobić »

Przeczytaj także o naszej działalności – tutaj »