Fundacja Piotra Reissa » O fundacji
O fundacji

„Pomaganie to rzecz bezcenna, a naszą największą nadzieją na przyszłość jest młode pokolenie.

Dajmy im szansę skorzystać z pełni życia” – Piotr Reiss

Celem organizacji jest

wsparcie leczenia podopiecznych Fundacji oraz upowszechnianie aktywności fizycznej i umożliwienie najmłodszym rozwoju poprzez sport, a także wyszukiwanie i wspieranie finansowe utalentowanych sportowców.
Od 7 lat Fundacja dofinansowuje wszelkie działania mające na celu promowanie i upowszechnianie aktywności fizycznej oraz zdrowego trybu życia. – Dążymy do tego, aby wspierać także dzieci z biednych lub patologicznych rodzin. Chcemy wyrównywać ich szanse w dostępie do uprawiania sportu. Najubożsi mają zagwarantowane w Akademii darmowe treningi oraz fachową opiekę – mówi Piotr Reiss

Dzięki Fundacji Piotra Reissa w 2016 i 2017 roku

• przeznaczyliśmy łącznie 20 000 zł na leczenie podopiecznych Fundacji,
  • 4508 przedszkolaków wzięło udział w bezpłatnych zajęciach zabawowo-sprawnościowych (projekt Sportowe Przedszkola Akademia Reksia), odbywających się w placówkach przedszkolnych na terenie Wielkopolski oraz województwa lubuskiego,
  • 50 dzieci z rodzin patologicznych i ubogich za symboliczną 1 zł wzięło udział w treningach piłkarskich prowadzonych przez Akademię Piłkarską Reissa,
  • wraz z Drużyną Szpiku i Patronem klubu, podarowaliśmy ponad 50 upominków Akademii dla pacjentów Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera,
  • zorganizowaliśmy 15 turniejów mikołajkowych,
  • przeznaczyliśmy 112 upominków dla podopiecznych Domu Dziecka w Bodzewie,
  • kontynuowaliśmy projekty współorganizacji treningów piłki nożnej dla dzieci w ramach realizacji zadań publicznych, np. z Gminami Kościan, Pobiedziska, Słupca, Oborniki, Krotoszyn, Ostrów Wielkopolski, Trzcianka, Poznań, Luboń, Jarocin, Turek oraz na blisko 80 innych lokalizacjach z obszaru województwa Wielkopolskiego, a także niemal 15 lokalizacjach z województwa Lubuskiego,
  • wraz z Patronem Fundacji wzięliśmy udział w projekcie „Szlachetna Paczka”,
  • współorganizowaliśmy rozgrywki Wielkopolsko-Lubuskich Lig Piłkarskich dla około 8 tysięcy młodych piłkarzy w Wielkopolsce oraz województwie lubuskim,
  • organizowaliśmy w 2017 roku zbiórki charytatywne dla podopiecznych fundacji,
  •  kadra szkoleniowa klubu sportowego Akademia Piłkarska Reissa wzięła udział w zagranicznych stażach, a zdobyta tam wiedza została przekazana najmłodszym zawodnikom Akademii.

Działania Fundacji Piotra Reissa wspierane są poprzez dofinansowania z jednostek samorządu terytorialnego. Dzięki pomocy finansowej możemy w pełni realizować swoje cele statutowe, wspierać rozwój młodych adeptów piłki nożnej oraz wychodzić naprzeciw elementarnej potrzebie nauki przez zabawę. To właśnie za pomocą środków samorządów terytorialnych, każdego dnia, uświadamiamy jak ważny w życiu najmłodszych jest zdrowy tryb życia i aktywność fizyczna.